недеља, 31. мај 2009.

Дан младости и лудости


четвртак, 28. мај 2009.

У понедељак је у свечаном расположењу обележен Дан младости, „официјелни“ 117. рођендан највећег сина наших народа и народности. У Београду се неколико хиљада поштовалаца његовог лика и дела окупило испред музеја „25. мај“. У Новом Саду организован је „Тито парти“. У Бубањ Потоку испечен је бик. У Тивту је на градској риви организована велика фешта и дочекана штафета која је кренула из Титове пећине у Дрвару. У Котроману на Мокрој Гори уз интонирање химне „Хеј Словени“ откривена је Титова биста. Претходног викенда у Кумровецу, окупило се 10.000 људи на прослави „Дана младости и радости“. Љубљана је у понедељак добила улицу са Титовим именом. Чак је и зрењанински „Луксол“ поново почео са производњом Титовог сапуна „Маршал“. Очигледно, Тито и социјализам одавно нису били толико „ин“.

>> Даље

Клозетска метафизика


уторак, 19. мај 2009.

Недавно је објављен податак да је у Јапану број мушкараца који практикује мокрење у седећем положају 2007. године премашио 50%. За непуну деценију, од неких 15% мушкараца са овом навиком, стигло се до већине, па традиционални начин све брже одлази у историју.

Као главни разлог за мењање навика мушкараца наводи се хигијена. Увек заокупљени космичким темама, научници су избројали колико се тачно капљица распрскава при различитим техникама мокрења и закључили да домаћица, иза мушкарца који мокри у седећем положају, мора да очисти тачно 226 капљица мање. Имајући у виду данашње хигијенске стандарде, 226 капљица не само да је довољно добар разлог да се од мушкараца очекује да користе тоалет искључиво у седећој позицији, већ би усправно мокрење лако могло да постане квалификовано и као „изазивање опште опасности“.

>> Даље

субота, 9. мај 2009.

У раљама микроба


четвртак, 07. мај 2009.

Опсесија мексичким грипом која влада последњих недеља можда је учинила да свет на тренутак помало заборави на своју претходну велику опсесију – економску кризу – али је истовремено упумпала ветар у једра једној другој све озбиљнијој савременој опсесији – чистоћи. Прање руку, дезинфекција, маске... чак и у Србији, хиљаде километара удаљеној од најближих случајева мексичког грипа, маске се више не могу пронаћи у апотекама. Клице су постале наша највећа ноћна мора...

>> Даље

Не могу, не желе, не траже?


уторак, 28. април 2009.

У уторак, 28. априла, у САД се обележава „Дан једнаких зарада“ (Equal pay day). Дискриминација жена по питању висине плата једна је од најзаступљенијих тема у причи о родној равноправности, а кампање и стратегије против неједнакости у зарадама су једна од главних активности женских удружења, као и важна ставка у кампањама политичара. Разлика у просечним зарадама између полова јесте очигледна, али постоји стална дебата о томе колико је разлика у зарадама заиста производ дискриминације, а колико неких сасвим других фактора.

>> Даље

Стара добра времена


уторак, 14. април 2009.

Познато је колико је данас важно шта човек носи на себи и колико то кошта. Скупа брендирана одећа (обућа, накит, сатови) показују како се котирате, да нисте „ноубади“, да има пас зашта да вас уједе, једном речју, да ви можете, док неки други не могу.

Наравно, одећа, била она јефтина или скупа, увек дозвољава и да покажете свој укус, али она стварно скупа и већини недостижна одећа као главну поруку увек има новац. Одећа или накит који вичу „новац“ олакшавају вам комуникацију са људима и ослобађају вас потребе да машете извештајем из банке при сваком упознавању. То није ништа ново – одећа је одувек била статусни симбол и средство саопштавања свога положаја, друштвене улоге, богатства. Само, да ли смо данас заиста опседнути оним што носимо више него икад раније?

>> Даље

Права љубав, апстрактни Роми


среда, 08. април 2009.

Последњих дана непрестано се говорило о дискриминацији над Ромима. Мада је конкретан повод било њихово принудно исељавање из дивљег насеља на Новом Београду, узроци проблема много су фундаменталнији. Такође, данас је светски дан Рома и поводом њега се одржавају скупови, отварају изложбе ромске уметности, доносе стратегије, организују дефилеи, концерти. Све ти планови и стратегије звуче обећавајуће, али тешко да имају икаквог ефекта на побољшавање ситуације у којој се Роми налазе...

>> Даље

Културни "ботом-даун"

среда, 25. март 2009.

У понедељак је у Заводу за проучавање културног развитка у Београду одржана врло посећена трибина са темом „Планирање културног развоја – ко су актери, који су нивои, ко се пита". На трибини су се окупили многи велики играчи српске културне политике – почев од Министра културе, представника јавног сектора - директора музеја, позоришта, културних центара и осталих важних културних институција, па до "актера" из невладиног сектора и независне уметничке сцене...

>> Даље