уторак, 16. септембар 2008.

Švedska ili užasi blagostanja

U Srbiji, , jednoj od nacija sa najstarijim stanovništvom u Evropi, o merama porodične politike govori se samo u finišu predizbornih kampanja. Umesto konkretne pomoći, svaki put kada ih političari počaste hrpom lepih obećanja, roditelji mogu da se nadaju samo novom poskupljenju pelena, buduće majke još težem pronalaženjenju posla, a očevi sve višim tarifama za prisistvovanje porođaju. Neke druge države, poput Švedske, pokazuju daleko više mudrosti kada se hvataju u koštac sa problemom priraštaja, predizborna obećanja ne zaboravljaju čim se zatvore biračka mesta, a rezutati samim tim ne izostaju. Uslovi koje roditelji tamo uživaju toliko su nam daleki i nedostižni, da nam jedino ostaje da se tešimo (ili naslađujemo) činjenicom da i živeti u državi blagostanja poput Švedske ima svoju cenu, i svoje mračne strane.
>>ceo tekst

5 коментара:

Анониман је рекао...

"Sve ovo se ipak isplati. Švedska je po natalitetu u samom evropskom vrhu, zajedno sa zemljama poput Norveške ili Francuske," - prema wikipediji, fertility rate (broj dece koje radja prosecan zena) u svedskoj je iza srpskog (152 mesto). francuska je na 130+ mestu u svetu, a norveska na 144. koliko vidim, od bogatijih zemalja SAD stoji najbolje (127 - cak je ispred albanije) ali tu su vrtici basnoslovno skupi a porodiljsko odsustvo 6 nedelja... teorija da materijalno lagodniji zivot trudnica i roditelja povecava natalitet je jedna od onih u teoriji logicnih a u realnosti vrlo problematicnih teorija.

Анониман је рекао...

Prilažem ovde dva izvanredna teksta koja oslikavaju pravu dubinu provalije u kojoj se nalazi savremena Švedska i šta je toj zemlji donela toliko hvaljena socijaldemokratija:

http://www.katalaksija.com/v2.0/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=6

http://www.katalaksija.com/template.php?lang=sr&dbtopic_id=5&dbarticle_id=367

Jovana Papan је рекао...

Da, u pravu ste sto se tice rangiranja. Srbija samo ima uzasno staro stanovnistvo, a natalitet nam opada, dok u Svedskoj raste. Popravila sam to malo u tekstu, mada nisam temu nataliteta bas sasvim ozbiljno obradila ovde, jer je tema bila sira. Istina je da novac i ugodnosti povecavaju natalitet vrlo neznatno, ali kolko znam, u razvijenim zemljama nista drugo nema efekta uopste. Verovatno najvise uticaja na odluku roditelja o tome koliko dece ce praviti ima prosta navika tj. drustveni sablon. Kao i u svemu..

Анониман је рекао...

Taj tekst pera bylunda je vec referencirala Jovana u svom tekstu a ovaj drugi tekst (prvi link) nije bas o svedskoj mada jeste zanimljiv jer daje ukazuje na mogucnost postojanja veze izmedju nataliteta i drzavne brige o siromasnima.

Анониман је рекао...

Nisam siguran da li autor(ica) ovog teksta bila ikad u Svedskoj. Ja jesam i to sa familijom (godinu dana). Radim za svedsku firmu i poznajem solidno svedsko drustvo, a pomalo i jezik. Cinjenica je da jednu stvar mozete postaviti i prikazati na razne nacine, ali ovo je prevrsilo svaku meru. Raj na zemlji ne postoji i to da Svedska nije raj, ne mora nam se objasnjavati. Sverige je i dalje najbolja zemlja za porodican zivot. A autorici preporucujem i dalje da se bavi prepisivacinom sa spiked-online-a. Te tekstove vredi procitati i na srpskom, ako ne znate engleski.