недеља, 1. јун 2008.

Zimovanje da se smrzneš

Kada bi nekim čudom, nekom ovdašnjem roditelju od pre pola veka bio pokazan spisak potrebnih stvari za zimovanje jednog deteta u Srbiji 2008., ovaj bi sigurno pomislio da je svemirski turizam u veoma bliskoj budućnosti postao krajnje uobičajena stvar. Ruku na srce, i nekom današnjem laiku, nedovoljno upućenom u moderno odgajanje dece, moglo bi se na prvi pogled učiniti da je u pitanju spisak opreme za odlazak na Mesec, ili neku bližu planetu, a ne za običan sedmodnevni boravak u odmaralištu na 200 km udaljenoj planini. Zaista, šta bi drugo čovek i mogao da pomisli kada vidi listu od nekih stotinak neophodnih stavki, a na kome se nalazi sve redom od večernje toalete za đuskoteku i kostima za maskenbal, preko zaliha i zaliha nepromočive opreme za jutarnji, pre- i poslepodnevni izlazak na sneg, sanki, krema i kremica, pilula i tabletica, sto vrsta suvih, vlažnih i mokrih maramica, sapuna tečnih i čvrstih, pa sve do flaša, flašica i balona izvorske vode – jer česmovača je, pobogu, prevaziđena.
Naravno, čuđenje po ovom pitanju može obuzeti samo čoveka krajnje neobaveštenog i izvan svih tokova. Sve što se nalazi na dotičnom spisku je, zapravo, krajnje neophodno i korisno, imajući u vidu to koliko su savremena deca osetljiva i komplikovana za održavanje. I to ne samo naša deca - u pitanju je trend globalnih razmera. Podizanje dece danas je postalo veoma zahtevna naučna disciplina, koja zahteva stalnu konsultaciju sa aktuelnom stručnom i popularnom literaturom, uz mnogo opsesivne brige o izbegavanju svih vrsta potencijalno štetnih uticaja, počev od vetra i vlažnih rukavica do sumnjive vode iz odmarališnog vodovoda.
Ali onaj roditelj od pre pola veka sa početka teksta sve to nije znao, pa zato nije morao toliko ni da komplikuje kada šalje klinče na jedno obično zimovanje – potrpao bi ono što je imao detetu u ruksak, pa – put pod noge. I to na jedno mesec dana – kojih su se s vremenom, mic po mic, sveli na današnjih jadnih sedam, što nije dovoljno ni za onu čuvenu „adaptaciju“. Ali, ruku na srce, koji vaspitač bi uopšte danas mogao da izdrži toliko dugo, sprovodeći sve te savremene zapetljane procedure, presvlačeći pet puta dnevno mokre skafandere i marsovke, i žonglirajući desetinama vrstama sapuna, maramica, krema i vitamina? Sa druge strane, uz ovakav spisak i sve ostale „neophodne“ troškove, koji bi roditelj, već načisto isceđen i osiromašen , uopšte to mogao i da plati?

Jovana Papan
MAMA Magazin

Нема коментара: